Ai luat o boală cu transmitere sexuală? VEZI care sunt cele mai grave simptome

btsDe Ziua Îndrăgostiților hormonii clocotesc în toate cuplurile. Iubirea plutește în aer, dar nu lăsa ca asta să te rupă prea mult de realitate. În vâltoarea pasiunii nu te mai gândești la riscuri, însă bolile cu transmitere sexuală nu sunt opționale.

În cea mai „fierbinte” zi din an fii atent la semnele corpului tău și citește în continuare care sunt cele mai ușor de contactat boli cu transmitere sexuală, dar și care e tratamentul la îndemână.

1. Chlamydia

Este provocată de către o bacterie. Dacă nu este tratată poate provoca boala pelviană inflamatorie sau sterilitate.
Simptome: Este posibil să nu prezinte simptome, însă apar usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului.
Tratament: Simptomele încetează după câteva zile de administrare a antibioticelor, iar după 2 săptămâni, infecția este eliminată.

2. Herpes

Este un virus care persistă de-a lungul întregii vieți. Tipul 1 provoacă bășicuțe sau bubițe purulente, de obicei în zona gurii. Tipul 2: provoacă bășicuțe genitale. Ambele pot fi transmise de la gura în zona genitala și viceversa.
Simptome: Bășice dureroase la gură, în zona genitală, pe fese. Prima erupție a herpesului durează aproximativ două săptămâni. Bolnavul poate avea febră, mâncărimi, simptome de gripă.
Tratament: incurabil. Erupțiile vor izbucni și se vor retrage pe parcursul întregii vieți. Pentru a reduce frecvența apariției erupțiilor este indicat tratamentul medicamentos în doze zilnice cu acyclovir.

3. Negi genitali, Human Papiloma Virus (HPV)

Negi la nivelul pielii, care se prezintă sub forma unor mici umflături în zona genitală sau în cea a anusului. Virusul se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. Din păcate virusul este rezident în organism de-a lungul întregii vieți.
Simptome: La bărbați – negi de culoare galben-cenușiu pe penis, în zona uretrei, în zona anusului. La femei: negi de culoare albă sau roz în zona vulvei, în cea a vaginului, pe colul uterin sau în zona anusului. Infectia HPV este implicată în marea majoritate a cazurilor de cancer cervical.
Tratament: negii se pot elimina prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser. Negii se pot resuscita, fiind necesară o nouă extirpare a acestora. Perioada de convalescență poate fi lungă și de durată.

4. Gonoree

Infecție gravă care, netratată, duce la sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Gonoreea constituie una din cele mai frecvent întâlnite boli cu transmitere sexuală.
Simptome: pot să nu fie evidente. Dar apar: usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului, dureri în zona pelvisului.
Tratament: antibioticele au efect imediat asupra simptomelor și vindecă boala în câteva săptămâni.

5. Boala pelvină inflamatorie

Infecție a uterului, dar se poate localiza și la nivelul colului uterin ori a trompelor uterine. Apare atunci când bacteriile (cel mai adesea chlamidia sau gonoreea) pătrund în sistemul reproductiv. Duce la sterilitate.
Simptome: dureri abdominale, febră, sensibilitate mărită a uterului și a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseală, amețeli, stări de vomă, dureri în timpul actului sexual.
Tratament: se recomandă repaus la pat și tratament medicamentos cu antibiotice. Dacă boala este într-un stadiu avansat, blocajul trompelor uterine și sterilitatea pot deveni permanente.

6. Infecția tractului urinar

Infectie provocată de bacteriile blocate în uretră. Des întâlnită la femeile care fac sex cu un nou partener.
Simptome: dureri și usturimi în timpul urinării, urinări frecvente. Urina poate fi tulbure și urât mirositoare.
Tratament: infecția se vindecă prin administrarea de antibiotice de la o zi la o săptămână. Și multă apă plată.

7. Vaginita

Vaginita este o inflamație vaginală. Supurații infecțioase cauzate de lipsa de igienă. Antibioticele, pilulele contraceptive, sarcina pot cauza dezvoltarea candidei. Se mai numește tricomonază. Se transmite prin sex vaginal sau oral.
Simptome: La femei – scurgere vaginală densă. De culoare albă sau gălbuie, miros neplăcut, mâncărime, durere. La bărbați: mâncărimi genitale, contact sexual dureros. În cazul sexului oral, bărbații și femeile pot avea o peliculă albicioasă sau verzuie pe limbă.
Tratament: cremele care se eliberează fără rețetă vindecă această boala în câteva zile. Femeile trebuie să evite să poarte pantaloni strâmți, dresuri sau costume de baie. Nu faceți spălături și nu folosiți deodorante intime.

8. Păduchi genitali

Păduchi mici, de culoare albă care infestează părul pubian. Se răspândesc de la persoana infestată prin haine, paturi sau toalete.
Simptome: Mâncărimi. Pot provoca febră ușoară, inflamații ale amigdalelor, dureri ușoare. Păduchii pot fi depistați în urma unui examen medical amănunțit.
Tratament: tratamentul medicamentos de uz extern elimină păduchii și ouăle acestora. Lenjeria de pat, hainele și proasoapele trebuie spălate.

9. Paraziți interni – giardia, criptosporidia, amoebe și altele.

Ajung în organism, în primul rând, în urma contactului sexual oral sau anal.
Simptome: diaree, dureri abdominale sau crampe, balonare, oboseală și pierderi de greutate.
Tratament: Medicamente eliberate cu rețetă de la doctor duc la eliminarea paraziților.

10. Hepatita B

Virus transmis prin contact sexual sau prin ace infectate. Mai răspândită la bărbații homosexuali, la cei care fac sex anal și  la cei care au mai mulți parteneri.
Simptome: febră, oboseală, migrene, dureri abdominale, icter. În anumite cazuri, inflamația ficatului poate duce la sângerări, la comă sau deces.
Tratament: cazurile ușoare: odihnă la pat, dietă sănătoasă. Cazuri grave: tratament medicamentos.

 

Comments are closed.