Veste bună pentru toți șoferii. Vezi ce se întâmplă cu taxa auto

taxa autoTaxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE. Potrivit unor juriști, sunt discriminatorii taxele încasate în 2012 din cauza suspendării din legea 9/2012 a plății taxelor pentru înmatriculare interne. Aceste taxe ar trebui restituite dacă cetățenii care le-au plătit vor deschide procese.

În ce privește perioada  ianuarie 2013 – martie 2014 (când a fost introdus timbrul de poluare), Curtea a subliniat că legea aplicată în acest interval aduce o modificare esențială care înlătură discriminarea.

Taxa Borbely a fost adoptată în timpul guvernării Emil Boc, dar aplicabilitatea ei pentru mașinile înmatriculate până în 2007 în România a fost amânată până în 2013. Taxa a funcționat două luni și sub guvernarea Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu „timbrul de mediu” inițiat de ministrul Rovana Plumb. La Luxembourg se judecă un proces și împotriva „timbrului de mediu”, caz încă nesoluționat.

Mai multe instanțe din România au refuzat să restituie acești bani, însă cetățenii îi pot recupera acum, în baza ordonanței Curții de la Luxembourg. Astfel, potrivit specialiștilor, pot face o cerere de revizuire a deciziilor acelor instanțe care au refuzat restituirea taxei. Decizia a pornit de la cazurile Câmpean și Ciocoiu, doi cetățeni români care s-au adresat instanțelor românești pentru a le fi restituită taxa auto.

 

Comments are closed.