Un student s-a apucat să deszăpezească gratuit Bucureștiul “în semn de protest față de indiferența autorităților”

dez2_23602400_25206900De luni, 27 ianuarie, Iulian Pralea deszăpezeşte Bucureştiul. Înarmat cu o lopată cumpărată de el, tânărul porneşte în fiecare seară din ultima săptămână în diferite zone ale Capitalei ca să deblocheze străzile de mormanele de zăpadă.
Luni seară, când Capitala a fost lovită de prima ninsoare puternică din această iarnă, tânărul s-a hotărât să scape de unul singur de zăpada din faţa căminului studenţesc Grozăveşti, unde locuieşte. Şase ore şi o porţie de febră musculară mai târziu, zăpada dispăruse de pe trotuarul din faţa complexului, trecerea de pietoni şi o parte din podul de pe Dâmboviţa.

“În prima seară am stat până la 3 şi jumătate dimineaţa”, povesteşte Iulian. “Au fost oameni care se mirau şi mă întrebau dacă fac asta voluntar”.

În vârstă de 22 de ani şi originar din Roman, Iulian e masterand în primul an la Facultatea de Filosofie din Bucureşti. Pe Facebook, Iulian îşi oferă serviciile de deszăpezire oricui ştie o trecere de pietoni sau un trotuar care are nevoie de deblocare. Totul pro bono. Creată pe 28 ianuarie, pagina “Iulian deszăpezeşte Bucureştiul” are deja peste 4.300 de aprecieri şi din ce în ce mai multe mesaje de admiraţie şi încurajare.

Iulian a pornit acest proiect de unul singur, fără să aştepte o recompensă. Singura “ofertă” primită până acum a fost un ceai de la un trecător. “La început nu am vrut. Până la umă am acceptat”, spune el.

Dacă în prima zi Iulian a ieşit de unul singur la deszăpezit, a doua zi i s-a alăturat un coleg de facultate, urmat de mai multe persoane care au aflat de el pe Facebook şi l-au contactat. Iulian foloseşte contul de pe reţeaua de socializare ca să anunţe zonele unde urmează să deszăpezească. Până acum, tânărul romaşcan a deszăpezit în Valea Cascadelor, în zona Unirii , la Opera Naţională, în zona Eroilor şi la Casa Radio.

De obicei, Iulian petrece între 4 şi 6 ore pe zi curăţând zăpada de pe străzi, având nevoie de două ore pentru o porţiune de 25 de metri. “Am mai mult timp acum, pentru că am fost în sesiune şi urmează şi vacanţa”, spune el, adăugând că nu ştie cât de mult timp va putea continua.

Familia lui Iulian a aflat după câteva zile de proiectul său. “Nu le-am spus la început. Nu sunt genul care să aştepte să fie felicitat”.

Pe pagina de Facebook, Iulian îşi prezintă iniţiativa ca fiind un protest. “Este într-adevăr un protest – faţă de indiferenţa oamenilor care nu fac nimic atunci când autorităţile nu îi ajută”, spune el. Mesajul său pentru bucureşteni? “Nu e o ruşine să te apuci tu să faci treaba altora dacă ei nu se implică”, spune el senin. “Iar despre autorităţi cred că ar trebui să se gândească şi la siguranţa pietonilor, nu numai a şoferilor şi a maşinilor (n.r. în ceea ce priveşte deszăpezirea)”.

Până acum, Iulian nu a fost contactat de nicio autoritate din Bucureşti, dar popularitatea sa creşte. Tânărul continuă să deszăpezească străzi din Bucureşti cu o lopată cumpărată de el şi să anunţe pe Facebook unde poate fi găsit. “În seara asta voi merge din nou la Casa Radio, că până acum am deszăpezit doar până la staţia de metrou”.

Iniţiativa lui Iulian Pralea nu este singura care adună oameni pe internet determinaţi să deszăpezească Bucureştiul. Evenimentul “Marea deszăpezire” organizat pe platforma de socializare îi invită pe cei dornici de voluntariat să participe la acţiuni de deszăpezire sâmbătă, începând cu ora 10, în faţa Teatrului Naţional.

Comments are closed.