Cine sunt politicienii români care nu-i suportă pe romi? Vezi aici topul

Asociația Romani Criss monitorizează în fiecare an, declarațiile publice, care conțin discriminări la adresa comunității rome. La solicitarea onlinereport.ro, ne-au oferit monitorizările din ultimii ani, iar noi am alcătuit un top pe baza lor. Un top al rușinii. Iată persoanele cele mai rasiste din politica românească. Veți descoperi, cu surprindere sau nu, că pe primele locuri se află președintele României, foști și actuali prim-miniștri, etc:

Mențiune specială: Antonie Solomon, 4 mai 2005: „Mă piș pe ei de țigani, fi-r-ar ei ai dracu’ de jigodii și de derbedei!”:

ADRIAN MITITELU - CRAIOVA

Locul întâi: președintele României, Traian Băsescu, cu trei declarații:

  • În data de 19 mai 2007,  în celebrul caz al jurnalistei insistente căreia i-a luat telefonul. Pe înregistrare se auzea clar: „Cât era de agresivă țiganca asta împuțită!”
  • În data de 3 noiembrie 2010 Traian Băsescu a declarat în Slovenia: „E destul de dificilă integrarea romilor nomazi. Foarte puțini vor să muncească, mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. [...] Eu am fost primar și am oferit locuri de muncă romilor. Nu le-a plăcut. Au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea pe care o aveau, la salubrizare.”

tiganca-imputita-amnesty-international-evoca-discriminarea-minoritatilor-in-romania-1

  • În data de 31 Ianuarie 2014, președintele României a făcut următoarea declarație: „Nu -i suficient doar să-i identificăm și să încercăm să diminuăm acțiunile care deranjeaza populația. Pentru că aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjează și aș spune că deranjează mult mai mult decât un bancher care face să dispară dintr-o bancă 10 miliarde de euro. Pentru că ei vin, trag de cetățeni, cer bani, cer de mâncare, fac orice. Oamenii din bănci nu deranjează pe nimeni.”

Locul doi: fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, cu două declarații:

  • În 30 mai 2007 , Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că: „Este vorba despre numărul de români, de cetățeni români, atenție, de cetățeni români de etnie romă care constituie un grup de multe ori cu caracteristici infracționale deosebit de periculoase care se înmulțește la Roma.” „Pentru că vreau să înțelegeți foarte bine, dacă Italia s-a făcut remarcată în anii 20 din cauza Mafiei, nu vreau ca România să-și afecteze, să-și strice imaginea din cauza acestor grupuri care comit toate infracțiunile posibile, începând de la tâlhării, prostituție, trafic de droguri, pedofilie și se poate continua.”
  • În data de 2 iulie 2007 – Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea aceea Prim Ministru al României: „Mai mulţi poliţişti români vor fi detaşaţi la Roma pentru a ajuta la prinderea infractorilor romi de naţionalitate română şi pentru a eradica, în colaborare cu poliţia italiană, grupările de tip mafiot ale cetăţenilor respectivi.”

Locul trei: fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu care a declarat în data 3 februarie 2006, că : „ … mediul nu era unul plutôt romantique – așa cum apare lumea gitanilor în filmele occidentale clasice , ci unul plutôt infractional” și a mai susținut despre aceștia că  „romii au comis numeroase fărădelegi și și-au atras ura unora dintre occidentali.”

adrian-cioroianu-interviu

Locul patru: Victor Ponta, prim-ministru – într-un interviu acordat postului BBC spune că: „Este o situație specifică a comunității rome și aici sunt de acord că este o îngrijorare serioasă pentru toate statele ” și a încercat să facă clară distincția între comunitatea română și cea romă, numindu-i pe primii „românii obișnuiti/normali.”

Locul cinci: Secretarul  de Stat pentru minorități în Ministerul Educației Naționale, Kiraly Andras Gyorgy, declara în data de 20 septembrie 2013,  cu privire la școlile mixte, unde sunt și romi, următoarele: „bineînțeles că nici eu nu mi-aș duce copilul acolo.”

port-tradi-ional-romi

Locul șase: Vasile Dâncu, vicepreședinte al Partidului Social Democrat a declarat în data de 18 iunie 2007 : „aștept să se facă o distincție între țigănie și social-democrație, atât.”

Locul șapte: Ludovic Orban a afirmat în data de 11 noiembrie 2009 următoarele: „Eu aș rezuma așa: cine votează cu Băsescu, alcoolici, țigani,(…) prostituate, probabil.”

 

Reporter: Aurelian Dumitrescu