Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta. Poți afla dacă ești bolnav doar uitându-te la eleî

unghiiUnghiile sănătoase ar trebui să fie semistransparente, roz deschis și intacte, cu o semilună albă la bază. Este adevărat că uneori unghiile pot fi brăzdate de linii albe, sau pete albe numite leuconichie (nu trebuie să te îngrijoreze) sau pot fi infectate cu bacterii, viruși sau fungii (toate acestea trebuiesc tratate).

Însă, uneori, starea unghiilor te poate atenționa că ești bolnav. Iată după ce ar trebui să te uiți și ce semnifică fiecare schimbare. Decodarea schimbarii culorii unghiilor:

1. Sindromul unghiilor albe

Întreaga unghie este albă. Această schimbare a sănătății unghiei poate indica probleme cu inima, afecțiuni renale, ciroza, tuberculoză pulmonară, diabet, artrită reumatoidă.

2. Unghiile lui Terry

Unghia este în mare parte opacă, având la capăt o dunga închisă la culoare din cauza faptului că unghiile sunt irigate insuficient cu sânge. Aceste schimbări pot fi întâlnite la 80% dintre bolnavii care suferă de ciroză sau cei care se confruntă cu probleme cardiace congenitale, hipertiroidism, malnutriție, diabet sau HIV.

3. Unghiile lui Muehrcke

Circulația insuficientă în unghii va face ca acestea să fie străbătute de benzi orizontale albe care se extind pe întreg patul unghial. Aceste linii nu vor crește cu unghia, deoarece sunt pe patul unghial, nu în unghie. Problemele de sănătate asociate cu unghiile lui Muehrcke sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutriția și sindromul nefrotic, însă pot apărea și ca efect secundar al chimioterapiei.

4. Unghiile lui Lindsay (unghiile jumătate-jumătate)

Jumătatea inferioară a unghiei este de culoare albă, în timp ce jumătatea superioară este de culoare roz-maroniu închis. Cauza acestui aspect este producția crescută de melanină din partea superioară a unghiei. Afecțiunile corpului responsabile cu aceste simptome pot fi din categoria bolilor renale cronice sau HIV.

5. Liniile Mee

Sunt linii orizontale albe, cauzate de fragmentarea microscopică a unghiei, după ce creșterea a fost perturbată. Linia Mee ar putea indica insuficiență cardiacă, boala Hodgkin, insuficiență renală, infecție generalizată sau otrăvire cu arsenic, taliu ori cu alte metale grele.

6. Hemoragii în așchie (Splinter)

Pot fi observate la nivelul unghiei linii verticale subțiri, de culoare roșu închis sau maro, asemenea unor așchii. Printre problemele de sănătate care dau un asemenea aspect unghiilor pot fi enumerate ciroza, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, ulcer peptic, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, vasculita sau o traumă. O asociere clasică cu această modificare a unghiei o reprezintă endocardita bacteriană subacută.

7. Sindromul unghiilor galbene

În această boală rară, unghiile au culoare galben-portocalie, sunt îngroșate și curbate aproape de cuticule. Sindromul este asociat cu limfedem (drenaj limfatic afectat), efuziuni pleurale și bronsiectazii.

8. Unghiile albastre

Unghiile devin albastre, fie numai la nivelul lunulei, fie pe toată suprafața – pot indica afecțiunea Wilson, intoxicația cu argint sau apare în urma terapiei cu quinacrine.

9. Lunula roșie

Când lunula devine roșie, faptul ar putea indica o aleopecie areată (pierderea părului), intoxicarea cu monoxid de carbon, insuficiență cardiacă, boli pulmonare obstructive conice, urticarie cronică, ciroză, boli de colagen vascular, tratament oral cu prednison sau psoriazis.

10. Dungi verticale de culoare maro

Acestea sunt frecvente în rândul persoanelor cu pielea închisă la culoare. Pot indica melanom, însă ar trebui să fie văzute de către un specialist. Cauza apariției unor asemenea dungi ar putea fi dezvoltarea unui neg bening sau colorarea chimică a unghiilor (inclusiv de către unele lacuri de unghii).

Comments are closed.