Știai că sunt contagioase cariile? Citește aici 9 lucruri pe care nu le știai despre carii

În timp ce stomatologii se străduiesc să ne învețe să prevenim cariile, mai mult de 90% din populația globală va dobândi cel puțin o carie de-a lungul vieții.

1.Cariile sunt contagioase

Cariile sunt cauzate de bacterii, iar unele persoane au un procent mai mare de bacterii decât altele. Au existat și cazuri de persoane care nu au avut nicio carie toată viața, dar după ce au început o relație, le-au dobândit. Acest lucru apare din cauza transferului de bacterie dintr-o gură în alta, răspândind cariile.  De asemenea, pot fi transmise de la mamă la copil, din cauza contactului foarte apropiat (de exemplu: când mama gustă mâncarea pentru a se asigura că nu este prea fierbinte).

facts-about-cavities-1653949457-aug-29-2012-1-600x400

 

2.Copiii sunt mai predispuși la carii decât adulții

Copiii sunt mai predispuși la dobândirea cariilor, deoarece smalțul dinților acestora nu se întărește complet decât abia după vârsta de 7 ani. Înainte de acest prag, smalțul este moale și plin de pori. Și chiar dacă apar carii la dinții copiilor, este important să fie umplute. Chiar dacă dinții le vor cădea în doar câțiva ani, acestea pot fi totuși dureroase și pot cauza abcese, dacă nu sunt tratate. Iată încă un motiv pentru care copiii nu ar trebui să manânce multe dulciuri!

3.Zahărul nu este singurul vinovat

Deși este adevărat că zahărul este rău pentru sănătatea dentară, deoarece bacteriile care cauzează putrezirea dinților se  hrăneasc din el, acest tip de bacterii va mânca orice carbohidrat disponibil, inclusiv orez, pâine, cartofi și fructe și legume chiar sănătoase.

4.Alimentele acide și băuturile carbogazoase duc la apariția cariilor dentare

Alimentele și băuturile acide, cum ar fi lămâile, portocalele, zeama de citrice, cafea și sucuri, distrug smalțul dinților, lăsându-i mai vulnerabili la atacurile bacteriilor din gură.

5. Nu simți întotdeauna prezența unei carii

În cazul în care o carie este suficient de mică, se poate să nu simțim nicio durere, iată motivul pentru care sunt necesare controalele regulate, chiar dacă nu vă simțiți că ați avea probleme. Dacă așteptați până când simțiți durerea, este posibil să aveți o problemă și mai mare.

AA0423206. Cariile sunt mai prezente între dinți

Bacteriilor le place să se ascundă între dinți, iar în acest caz este mai greu pentru noi să ajungem la ele, existând totodată posibilitatea expansiunii acestora. De aceea este atât de important să folosim ața dentară în fiecare zi. Doar pentru că te speli pe dinți de două ori pe zi, nu înseamnă că nu vei dezvolta carii. Aceste bacterii sunt viclene și vor găsi un loc pentru a se ascunde!

7. Stresul poate cauza carii

Stresul cauzat de vremuri grele poate provoca mai multe carii. Stresul îi face pe oameni să-și scrâșnească dinții, cel mai adesea în somn, atunci când nici măcar nu-și dau seama. Măcinarea dinților poate crea fisuri mici, care permit accesul bacteriilor și pot cauza carii.

8.Mulți oameni au carii netratate

Mulți oameni pur și simplu nu merg la dentist de suficient de multe ori, și se estimează că aproximativ 20% din oameni au carii netratate, cel mai probabil din motive financiare.

9. CURIOZITĂȚI:

  • În ciuda faptului că atât de mulți oameni au carii netratate, în general, americanilor le apar tot mai puține carii.
  • În ultimii 10 ani a existat o îmbunătățire în sănătatea dentară, în special în rândul copiilor.
  • Aparatele dentare favorizează apariția cariilor.
  • Smalțul este cea mai rezistentă substanță din organism.
  • Există oameni care se nasc cu dinți lipsă, și cărora nu le mai cresc niciodată, pentru a ajunge la numărul total de 32. Sunt cazuri nefericite care au toți dinții lipsă pe tot parcursul vieții.
  • Vinul alb favorizează apariția petelor dentare.
  • Dacă un copil ține biberonul prea mult timp în gură, este mai expus aparițiilor cariilor.

Ștefania Minia