AVERTISMENT: Pericolele ascunse de spray-urile deodorant

deoAproximativ unul din trei adulți din Europa are o formă de boli alergice – astm, rinită sau eczemă – și simptomele lor sunt ușor agravate de produsele parfumate și exacerbate de produse chimice pe bază de aerosoli.

Chiar și persoanele fără alergii pot fi sensibile la substanțele chimice care se găsesc în produsele sau articolele de toaletă, se pot confrunta cu reacții la nivelul pielii, dificultăți de respirație, greață sau dureri de cap. Reacțiile sunt mai rele atunci când substanțele chimice din aerosoli sunt inhalate. Inhalarea substanțelor chimice din deodorantele aerosoli poate fi fatală.

Treceți pe lângă un adolescent și veți simți cu siguranță parfumul persistent al unui spray- deodorant pe care îl lasă în urma lui. Potrivit unui studiu, 5 % dintre copii, cei de la 11 ani în sus, încep să aibă conștiința parfumului propiului corp și folosesc deodorante în exces.

Conform revistelor de marketing, ținta de piață principală sunt copiii cu vârste între 13 și 18 ani și ca principali cumpărători, mamele. Deodorantul este atât de popular pe piața adolescenților, încât anumiți profesori au ajuns să se plângă pe forumurile online că sunt nevoiți să își țină cursurile prin ceața deodorantului.
Ei bine, acest lucru este și din cauza campaniilor agresive de marketing – care agresează vizual și auditiv pe televizoare – interesul companiilor producătoare de astfel de produse este uriaș, iar publicul țintă – este foarte ușor de convins.

Dar unii experți sunt îngrijorați că adolescenții folosesc în exces deodorantele, avertizând că inhalarea substanțelor chimice din aerosoli poate provoca reacții alergice cutanate, astm și dificultăți de respirație. În cazuri foarte rare, ele pot declanșa chiar probleme cardiace fatale.

Dr. Peter Dingle, un om de știință, toxicolog al mediului, a declarat: „Etichetele de pe deodorantele cu aerosoli ne instruiesc să nu le folosim în spații închise, dar sunt sigur că marea majoritate a consumatorilor din Marea Britanie nu le vor folosi afară. Probabil că ei le folosesc în baie, cu ușa închisă – și ăsta e spațiu închis. În mijlocul iernii de altfel, este prea puțin probabil să aibă o fereastră deschisă. Tinerii, de obicei, pulverizează deodorantele pe tot corpul; dacă citiți eticheta, este exact ceea ce nu suntem sfătuiți să facem. Imaginea de sine și felul în care miros sunt foarte importante pentru adolescenți, și există chiar presiuni de la egal la egal în sensul folosirii acestor produse”.

 

Comments are closed.